Egy fényképpel kezdődött

Engedély nélkül készített és a Facebookon nyilvánosságra hozott fényképfelvétellel kezdődött az az ügy, amelyben 100.000,-Ft-os adatvédelmi bírságot állapított meg a NAIH.
Facebook
LinkedIn
Email
Illusztráció: Michal Jarmoluk / Pixabay

A döntést a napokban hozták nyilvánosságra, teljes terjedelmében elolvasható itt.

Ezen kívül elrendelte a Hatóság a fényképfelvétel törlését az oldalról, a törlést igazolni is kell mind a hatóság, mind a képen szereplő személy felé.

A történet röviden:

Egy önkormányzati képviselő még a 2019. évi önkormányzati választási kampányban fényképfelvételt készített egy szülőről és a gyermekéről, elmondása szerint azért, hogy a felvétellel bizonyítsa a választási hirdetmény leszaggatását.

A sérelmezett felvétel azonban azt a pillanatot örökítette meg, amikor a napszemüveget viselő szülő, jobb kezében egy összegyűrt papírral átkel egy kijelölt gyalogátkelőhelyen. A felvételen látható még egy kiskorú gyermek is, akinek az arca ugyan kitakarásra került, azonban a bejegyzés szövege rá vonatkozóan is utalást tartalmazott: „…amint saját gyermeke társaságában…” A szövegből a gyermek is beazonosíthatóvá vált.

A szülő már a helyszínen jelezte, hogy nem engedélyezi a fényképfelvétel nyilvánosságra hozatalát. A fotó ennek ellenére megjelent egy hivatalos Facebook oldalon.

A Hatóság véleménye szerint a nyilvánosság tájékoztatásához elegendő lett volna egy képfelvételt nem tartalmazó szöveges bejegyzés is.

A 20 oldalas határozat néhány érdekesebb megállapítása:

Egy ember arca, képmása, személyes adatnak, a képfelvétel készítése, valamint az adatokon elvégzett bármely művelet adatkezelésnek minősül.

A konkrét ügyben a személyes adat maga a képfelvétel, amely természetes személyt ábrázol, az adatkezelési műveletek pedig: a fényképfelvétel elkészítése és közzététele a Facebook oldalon. A Facebook oldalt kezelő és üzemeltető személy adatkezelő, mivel ő határozta meg a fényképfelvétel elkészítésének és közzétételének a célját.

A fotó egy nyilvános, mindenki által látható bejegyzésben, saját (hivatalos) Facebook oldalon került közzétételre, az adatkezelés így nem tekinthető magáncélú adatkezelésnek.

A Facebook oldal tulajdonosa objektív felelősséggel tartozik az adatkezelésért, köteles betartani a GDPR-ban és más jogszabályokban előírt adatkezelési szabályokat.

Az ügyben a Hatóság megállapította a jogellenes adatkezelést (hiányzott a megfelelő jogalap, sérült több adatvédelmi alapelv, sérültek az érintetti jogok).

Blog témák

További olvasnivaló