A főnöknek mindig igaza van…

Objektív hétfő 2/12. rész A főnöknek mindig igaza van, avagy képeink a Facebookon „Amint feltöltök egy képet a Facebookra, elveszítem minden jogomat a képpel kapcsolatban, mindenről a Facebook rendelkezik.” Így szólt a pontos állítás a Képben az ember tesztben, amelyet nemrég közzétettünk. (Szerk.: a teszt már nem elérhető).
Facebook
LinkedIn
Email
Illusztráció: AdobeStock / ALDECAStudio

Ezt a kijelentést egy előadásomon hallottam először a résztvevőktől. Azért kérdeztünk rá a tesztben is, mert kíváncsiak voltunk, mások is így gondolják-e.

A mai napig 188 fő válaszolt erre a kérdésre, a válaszadók 32,98%-a gondolja úgy, hogy igaz az állítás. Pedig nem az.

Így hangzik helyesen: Amint regisztrálok a Facebookra, aláírom a „mindent vagy semmit” típusú szerződést és egyúttal elfogadom a Felhasználási feltételeket. Engedélyt adok a Facebooknak olyan műveletekre, amelyeket másnak egyedi felhasználási szerződéssel engedélyezek. (Az egyedi felhasználási szerződések kötelező tartalmát a hazai jogban a szerzői jogról szóló törvény szabályozza).

Tehát regisztrációkor két választási lehetőségünk van. Pont, mint a régi viccben.

1.      A főnöknek mindig igaza van.

2.      Ha a főnöknek még sincs igaza, automatikusan az 1. pont lép életbe.

Ha a Facebookot szeretnénk használni, ennyi a választási lehetőségünk:

1.      Elfogadjuk a feltételeket.

2.      Nem fogadjuk el a feltételeket, ebben az esetben nem használhatjuk az oldalt. Ugrás az első pontra.

 

Nézzük, mit is jelent ez a fényképekkel kapcsolatban! Mit fogadunk el pontosan?

Amikor feltöltünk egy fényképet, nem kizárólagos, átruházható, allicencbe adható, jogdíjmentes és területi korlát nélküli engedélyt adunk például a következőkre (az adatvédelmi beállításainkkal összhangban):

–        tárolás,

–        felhasználás,

–        megosztás,

–        megváltoztatás,

–        futtatás,

–        másolás,

–        nyilvános előadás,

–        megjelenítés,

–        a fényképből származékos mű létrehozása.

 

Amikor tőlem, mint fotóstól engedélyt kér valaki a fényképek felhasználására, pont a fenti listán szereplő feltételeken alkudozunk, egyebek mellett ezekről rendelkezünk az egyedi felhasználási szerződésben. A szerzők nem szívesen engedélyezik a korlátlan többszörözést, még kevésbé örülnek a kép módosításának, átalakításának.

Bezzeg a Facebooknak egy kattintással mindent megengedünk. Alku nélkül.

Szoktatok örülni a meglepetés videóknak a Facebookon? Legjobb pillanatok az évből, barátaink egy helyen stb. Amikor a Facebook készít nekünk egy videót, akkor nem történik más szerzői jogi szempontból, mint él a felhasználási jogával. Megengedtük neki.

Ha ugyanezt egy másik felhasználó tenné, felháborodnánk. Olyanokat gondolnánk magunkban, hogy „engedély nélkül megcsonkította a fényképem”,  „többszörözte”, sőt „új művet hozott létre belőle…” Jogdíjfizetés nélkül?!

Az a jó hír a sok rossz között, hogy ez az engedély, amelyet a Facebooknak adunk,  a többi felhasználót nem hatalmazza fel arra, hogy a képeinket szabadon használja. (Segítséget is kérhetünk, ha visszaélést tapasztalunk, külön nyomtatvány létezik erre.)

Érdemes elgondolkodni azon is, mielőtt egy féltett fényképfelvételt posztolunk a közösségi oldalra, hogy mindössze ici-pici esélyünk van eltüntetni, véglegesen törölni a  feltöltött képet, ha mégsem akarjuk ott tudni. Van ugyanis egy szép csavar a felhasználási feltételekben:

–        egyrészt a Facebook előre szólt, hogy biztonsági másolat maradHAT nála, korlátozott ideig (meddig is? ezt nem ismerjük pontosan),

–        másrészt továbbra is ott marad az oldalon a nem kívánatos tartalom, ha megosztottuk másokkal és ők ezt nem törölték.

Ezért mondjuk, felelősséggel. Ezek a feltételek minden képre vonatkoznak. Azokra is, amelyeket a gyermekeinkről töltünk fel. Azokra is, amelyeket hozzájárulás nélkül töltünk fel.

A Facebook felhasználási feltételeit itt lehet ellenőrizni. (3. pont).

További részletek a közösségi oldalak és a fényképfelvételek kapcsolatáról a Foto.jog című könyvben.

Blog témák

További olvasnivaló