Gyorslista – meglepetések helyett

Objektív hétfő 9/12. rész Gyorslista – meglepetések helyett Ha ezt a néhány pontot mindenki betartaná, jóval ritkábban okozna meglepetést, hogy viszontlátunk egy fényképet, amelyen mi szerepelünk, de nem adtunk engedélyt az elkészítésére vagy a felhasználására, viszontlátunk egy fényképet, amit mi készítettünk, de nem egy másik felhasználó vagy honlap számára.
Facebook
LinkedIn
Email
Illusztráció: RM / Merosus

HA SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ KÉPET SZERETNÉK KITENNI

Viszonylag könnyű a dolgunk, mert mi vagyunk a kép szerzője.

Szerepel más is a fényképen? Egy vagy több természetes személy? Ellenőrizni kell a következőket:

 1. Megengedte a természetes személy vagy törvényes képviselője, hogy nyilvánosságra hozzam a képet a konkrét oldalon? Mindenki megengedte, aki szerepel a képen?
 2. Tudom igazolni, hogy megengedte?
 3. Nyújtottam megfelelő tájékoztatást az engedélykérés előtt?

MÁS ÁLTAL KÉSZÍTETT KÉPET SZERETNÉNK KITENNI AZ OLDALUNKRA

Tehát nem én vagyok a kép szerzője. Ez esetben ellenőriznem kell, hogy a szerző mire adott engedélyt.

 1. Megengedte a szerző, hogy a képet a konkrét oldalon felhasználjam?
 2. Mit tartalmaz az engedély? Módosíthatom a képet bármilyen formában? Tehetek bármit a képpel azon kívül, hogy feltöltöm, nyilvánosságra hozom? Például leszedhetem vagy kitakarhatom a vízjelet? Ráírhatok a képre? Megvághatom? Szűrőzhetem? Stb.
 3. Hogyan kell feltüntetni a szerző nevét?
 4. Ha természetes személy is szerepel a képeken, ugrás az előző bekezdésre (kivéve, ha én vagyok az a természetes személy, aki szerepelek a képen. Magamat nem kell nyilatkoztatni).

FIGYELEM! A forrásmegjelölés nem helyettesíti a szerző engedélyét, nem egyenértékű azzal.

HA INNEN-ONNAN TÖLTÖTTEM LE A KÉPET, PL. EGY MÁSIK OLDALRÓL VAGY EGY KÉPÜGYNÖKSÉG OLDALÁRÓL:

 1. Tartalmaznak olyat a felhasználási feltételek, hogy nyilvánosságra hozhatom, feltölthetem a képet bármely oldalon?
 2. Tartalmaznak olyat a felhasználási feltételek, hogy átalakíthatom a képet?
 3. Mit írnak elő a felhasználási feltételek: hogyan kell feltüntetnem a szerzőre vagy az oldalra vonatkozó információkat?
 4. Ha természetes személy is szerepel a letöltött képeken: biztos lehetek benne, hogy a természetes személy vagy törvényes képviselője megengedte a fényképfelvétel feltöltését / letöltését / felhasználását? (A felhasználási feltételek például képügynökségek oldalán általában figyelmeztetnek erre).

TÉVHIT, hogy minden képügynökség bekéri a képeken szereplő természetes személyek hozzájárulását a fényképek nyilvánosságra hozatalához, a további felhasználáshoz.

A hozzájáruló nyilatkozat beszerzése a képet feltöltő személy feladata. Eltérő az egyes képügynökségek gyakorlata. Előfordul, hogy a konkrét kép mellett feltüntetik, hogy rendelkezésre áll a nyilatkozat. Olyan is előfordul, hogy a szabályzatokban elrejtik, nem tudnak felelősséget vállalni az engedélyek meglétéért.

A problémák megelőzése érdekében három javaslat:

 1. Ha a konkrét fényképfelvétel mellett nem látjuk feltüntetve, rendelkezésre állnak-e a megfelelő nyilatkozatok, nyissuk ki a felhasználási feltételek alpontjait is. Nagy valószínűséggel jelzik, hogy ELŐFORDULHAT, hogy a feltöltő nem szerezte be a szükséges engedélyeket.
 2. Regisztráljunk a választott képügynökség oldalára, amennyiben módunkban áll, mintha feltölteni szeretnénk. Ebben az esetben pontosan látni fogjuk, mit kérnek feltöltéskor. Gyakran csak a belső felületen válnak elérhetővé a nyilatkozatok. Ha nem találunk ilyeneket, szinte biztosak lehetünk, hogy nem feltétlenül követelik meg a feltöltőtől ezek beszerzését. Ha nem követelik meg, úgy egy számunkra ismeretlen feltöltő alaposságára bízzuk a következő kampányunkat, posztunkat.
 3. A kockázatok csökkentésének legegyszerűbb módja, ha megbízunk egy fotóst, hogy a megfelelő hozzájárulásokkal készítse el nekünk az áhított képeket!

Blog témák

További olvasnivaló