Kárenyhítés helyett megelőzés

Nagy öröm számomra, hogy hamarosan kézben tarthatom dr. Richlach Mónika fotójogról szóló könyvét. Az öröm azzal a reménnyel párosul, hogy minél több, fényképezéssel, fényképfelhasználással foglalkozó emberhez eljutnak a benne foglalt – nagyon fontos – ismeretek, információk.
Facebook
LinkedIn
Email
dr. Fori Hajnal - ügyvéd és mediátor

Előzzük meg a problémákat!

Ügyvédhez – általában – akkor fordulunk, amikor „megtörtént a baj”. Néha csodában reménykedünk, nehezen fogadjuk el a tényt, hogy olykor már csak kárenyhítés mikéntjében tud az ügyvéd tanácsot adni.

Mennyivel egyszerűbb lenne – akár egy jogi tanácsadás keretében – megelőzni a zsebünket igencsak érzékenyen érintő helyzeteket!

Az internetet szoftverekkel pásztázzák

Egyre több fotós, felhasználó jut el arra a felismerésre, hogy a szerzői, személyiségi és adatkezeléshez kapcsolódó jogokat nagyon komolyan kell venni. A törvényi kötelezettségeken kívül jó tudni, hogy már különböző irodák, vállalkozások szakosodnak arra, hogy kiszúrják a nem jogszerűen használt képeket, és – jogosan – megtéríttessenek minden díjat és költséget a „bliccelővel”. A kérdés itt már nem az, hogy fizetünk-e, hanem, hogy mennyit fizetünk. Igen, a minket segítő ügyvédnek is.

A fenti – akár több százezres vagy milliós tételhez viszonyítva – a konzultáció díja aprópénz, szoktam mondani.

Így dolgozom

Ügyvédként szeretek személyesen találkozni az ügyféllel, hiszen a személyes kapcsolat mindig több információval szolgál, mint az elektronikus vagy telefonos kapcsolat.

Tudni kell, hogy – bár jogi tanácsadás esetén, az ügyvédekről szóló hatályos törvény szerint, nem kötelező az írásba foglalt szerződés megléte – szóban vagy ráutaló magatartással is létrejön a szerződéses jogviszony, így a teljesítés, azaz a tanácsadás díjának megfizetése kötelezővé válik az ügyfél részéről.

Engem sokan keresnek meg ajánlások alapján, de van, aki a honlapomra talál rá, vagy közösségi média-felületeken veszi fel velem a kapcsolatot. Amennyiben a személyes kapcsolatfelvétel valamilyen okból nem tud létrejönni, az ügyfeleket elektronikus kapcsolattartásra, azon belül e-mailes kommunikációra biztatom. Ügyvédként rendkívül széles körű azonosítási és egyéb jogi kötelezettségem van, aminek meg kell felelni, ezért minden esetet és megkeresést egyéni jellegének megfelelően kezelünk.

A konzultáció ára mindig az első, kapcsolatfelvételi beszélgetésen kiderül, így könnyű a mérlegelés. A tiszteletdíjakat egyebekben a honlapom is tartalmazza.

A konzultáció időtartama a jogi kérdés bonyolultságától függ.

Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a konzultáció egy bizonyos helyzetre, állapotra vonatkozik. Amennyiben az – bármilyen okból – változik, úgy a változás magával hozhatja a jogi helyzet megváltozását is. Ezért a jogi szakemberek nem tudnak egy teljes, összetett eljárásra egy konzultációs alkalommal kész forgatókönyvvel szolgálni, hiszen a konzultációnak nem ez a feladata.

Amennyiben képviselettel bíz meg az ügyfél, szerződéskötésre kerül köztünk sor, mely szerződésben szabályozva vannak az együttműködés feltételei, az óradíj, a költségek, a kötelezettségek és a jogok.

Törekszem a megegyezésre

Én – vitás helyzetek esetén – minden esetben megegyezésre törekszem. Vallom, hogy egy hosszan tartó peres eljárás minden fél számára rendkívül megterhelő – nem csak anyagilag. A viták legnagyobb hányadát az emberi tényező befolyásolja, az pedig egy közvetítéses eljárás során sokkal sikeresebben kezelhető, mint egy többéves és nagyon költséges bírósági eljárás során. A mediációs eljárásról nagyon szívesen adok további felvilágosítást. Célom, hogy minél szélesebb körben váljon ismertté a tény, mely szerint a közvetítés során született megállapodás könnyen és magas költségek nélkül tehető végrehajthatóvá, jogerős ítélettel egyenértékűvé.

Tekintettel arra, hogy minden eset egyedi mérlegelés tárgyát képezi, általános tanáccsal ezen az oldalon sem tudok szolgálni. Hiszem, hogy amennyiben végigböngészik a Foto.jog könyvet, könnyen beláthatóvá válik, hogy érdemes személyes konzultációt kérni – megelőzendő a későbbi eljárásokat, kérdéseket.

Engem – akár ügyvédként, akár mediátorként – a drforihajnal@jogmediator.hu e-mail címen, a https://jogmediator.hu/ honlapon, valamint a 1126 Budapest, Böszörményi út 20–22. A épület címen lehet megtalálni.

Blog témák

További olvasnivaló