Van egy milliód a bosszúra?

Mit éreznél, ha a privát elérhetőségeidre özönlenének a szexuális indíttatású üzenetek? Mit éreznél, ha az ismerőseid szexoldalakon látnák viszont a rólad készült fényképedet? Mit éreznél, ha a főnököd közölné veled, hogy látta a regisztrációdat egy pikáns oldalon?
Facebook
LinkedIn
Email
Illusztráció: Gerd Altmann képe a Pixabay-en

Nem újdonság, hogy a meghitt kapcsolatok átfordulnak egyfajta bosszúhadjáratba. Egy megtörtént és több bíróságot is megjárt esetet hoztam ma nektek. 2014-ben kezdődött az ügy, a közelmúltban került lezárásra.

Élettársának a privát Facebook profiljáról töltött le fényképeket az, aki úgy gondolta, ez jó ötlet. Majd a képek felhasználásával önálló profilt hozott létre két társkereső oldalon, még egy telefonszámot is feltüntetett. Kiszabadult a szellem a palackból! Ezek a profilok további hat szexoldalra is átemelésre kerültek. Erről nem tudott a képen szereplő személy, nem kérte, nem engedélyezte, megtörtént vele. Majd érkeztek a szexuális indíttatású megkeresések, összesen 18 férfitól.

Mindenki maga dönthet arról, hogy kíván-e az interneten ismerkedni. Ha a tudtunk nélkül felkerülünk egy társkereső vagy szexoldalra, azzal a következménnyel járhat, hogy a környezetünk megbélyegez, negatívan ítéli meg az erkölcseinket. Akár pszichés problémákat is előidézhet egy ilyen cselekmény.

A bíróság megállapította ebben az ügyben a képmás védelméhez fűződő jog megsértését, és a jogsértőt egy millió forint sérelemdíj megfizetésére kötelezte. Ezt túlzónak találta a jogsértő, kérte az összeg mérséklését, mondván, hogy kedves hangnemű beszélgetések kerekedtek a megkeresésekből.

Értitek? Jelentkezik néhány férfi társkereső és szexoldalról, ahova a tudtunk nélkül került ki a fényképünk, de mivel nem irányul a megkeresésük a mi megalázásunkra, zaklatásunkra, hanem kedvesen próbálkoztak, már nem is olyan nagy probléma?! Szerencsére az eljáró bíróságok másképp látták az abszurd helyzetet.

Az ítéletben hangsúlyozta a bíróság, hogy:

  • lényegesen gyorsabb és könnyebb a jogsértés terjedése az interneten,
  • kiemelkedően nagy súlya van az ilyen típusú jogsértésnek,
  • nem engedhető meg, hogy az internet nyilvánosságával visszaéljenek mások,
  • bárki kiszolgáltatottá és védtelenné válhat, ha a visszaéléseket megengedjük.

Valakinek a hozzájárulása nélkül internetes profil létrehozása és annak különböző társkereső, valamint szexoldalakra történő feltöltése személyiségi jogot sért, amely miatt sérelemdíj követelhető.[1]

FORRÁSOK

[1] BDT2019. 4063.

Blog témák

További olvasnivaló