A Google néha nem a barátunk

Megmutathat olyan linkeket is az utánunk kíváncsiskodóknak, amit magunktól nem feltétlenül mutatnánk meg, sőt, egyáltalán nem tartozik idegenekre. Ki keresett már rá a jelenlegi vagy leendő kollégája, osztálytársa, tanára, ismerőse nevére a neten? Szinte mindig találunk csemegének számító információkat, fényképeket más emberekről.
Facebook
LinkedIn
Email
Illusztráció: janjf93 / Pixabay

Az internetre felkerült fényképek határok nélkül, megbecsülhetetlen számú emberhez juthatnak el. A villámgyors terjesztést segítik elő a keresőmotorok, mint pl. a google.hu, google.com.

Nincs valódi ráhatásunk arra, hogy a világ másik felén ki és milyen oldalon használja fel az internetről levadászott képmásunkat. Talán csak egy motivációs oldalon látjuk viszont mi vagy az utánunk kutakodó személyek a fotót. Talán egy bűnügyi rovatban vagy egy kifejezetten felnőtteknek szóló társkereső portálon. Az is előfordulhat, hogy megváltozott élethelyzetünk miatt az egyébként ártalmatlan környezetben felbukkanó képeinket nem szívesen mutogatjuk már.

Évtizedes barátságunk itt még nem szakad meg a Google-lal, hiszen csak listáz, segíti a ránk kíváncsi felhasználókat a minél több és minél pontosabb találat megmutatásával.

Meg is kérhetjük, hogy ne tegye, ne szerepeljünk a találati listájában, ne lássa mindenki a nyugdíjas klubból, hogy a mi fotónkkal illusztrálták az 50 évvel korábbi tüntetést. Azóta már megváltoztak a nézeteink, fiatalkori bohóság volt, szeretnénk túllépni rajta. De a kereső nem felejt. Az algoritmusok napról napra fejlettebbek.

A Google készségesen fogadja a tengernyi kérelmet magánszemélyektől is, ha szeretnének egy-egy linket töröltetni. Fontos! Nem a konkrét oldal eltávolítását kérhetjük ilyenkor, hanem csak a találati listából történő eltávolítást.

Magyarországról is érkeztek szép számmal kérelmek. 6726 kérelem futott be hozzájuk 2020. január 19-ig[1]. Egy kérelemben több URL eltávolítását is kérelmezték, összesen 29.864-et.[2]

A benyújtott kérelmek 10,85%-a kiskorúaktól érkezett és mindössze 9,6%-a érkezett nem magánszemélyektől, azaz vállalatoktól, kormányzati személyektől, más közéleti szereplőktől. Az összes többi nagykorú magánszemélyektől.

Hova küldhetjük a kérelmünket?

Egy internetes űrlapot kell kitölteni, ezen a linken.

Problémák:

  1. Az eltávolítás nem lesz teljes körű, bármennyire is szeretnénk.

Ezt maga a Google részletezi egy szemléletes példával:[3]

Ha befut hozzájuk egy kérés, például az, hogy Kovács János párizsi útjáról szóló cikket távolítsák el a listából és ennek eleget tesznek, akkor a „Kovács János” keresőkifejezéssel többé nem látjuk a listában ezt a cikket. Szemfüles embertársaink ilyenkor rákereshetnek a párizsi út kifejezésre és megtalálhatják, amit keresnek. Még szemfülesebb embertársaink a Kovács János keresőkifejezést is jó eredménnyel használhatják abban az esetben, ha nem európai Google keresés domaint használnak. Felemás módon teljesül az a kívánságunk, hogy örökre eltűnjünk a találati listákból

  1. Úgy is dönthet a Google, hogy nem teljesíti a kérésünket.

A Google egy vállalat, nem egy hatóság és nem egy bíróság megfelelő garanciákkal, átlátható, jogszabályban rögzített eljárással. Az ott (elsősorban az írországi Dublinban) dolgozó személyek mérlegelik, hogy indokolt-e eltávolítani egy tartalmat.

Ez az a pont, ahol veszélybe kerülhet az évtizedes barátság és kezdődhet a „se veled, se nélküled” típusú kapcsolatunk a mamutvállalattal. Be kell látni, a Google legalább annyira megkönnyíti a mindennapjainkat, mint amennyit árthat nekünk. Felülbírálni a kívánságunkat? Ilyen esetben konkrétan arról dönt egy dublini dolgozó, hogy nem olyan fontos a magánéletünk védelme, mint más érdekek, például a közérdek vagy az információk megismeréséhez fűződő jogok.

A Magyarországról érkezett kérelmek kevesebb, mint fele járt sikerrel, mondhatni, témafüggő az elbírálás.[4]

A személyes adatok (ide tartoznak a fényképfelvételek is) eltávolítási aránya 80–100% között mozog. (Összehasonlításképpen a politikai kritika, a nyilvános politikai múltra vonatkozó információk elbújtatásának sikerrátája egyszer érte el a 9%-ot, gyakran közelít a nullához.)

Tehát kőkemény osztályozás zajlik a háttérben. Eleget tesznek a kérésnek, ha a kérdéses linkek „nem megfelelők, nem vagy már nem relevánsak, illetve túlzók”. Mérlegelik, hogy közérdekű-e az információ, például vizsgálják, hogy a tartalom a kérelmező szakmai munkásságához, múltban elkövetett bűncselekményéhez, politikai hivatalához, közéleti pozíciójához kapcsolódik-e, illetve a tartalom önálló készítésű tartalom, kormányzati dokumentum vagy újságírói munka-e.

Mit tehetünk, ha a Google nem teljesítette a kérésünket?

Az adatvédelmi hatósághoz fordulhatunk, Magyarországon a NAIH-hoz: 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/C, ugyfelszolgalat@naih.hu; www.naih.hu

A statisztikákat ezen a linken böngészhetitek, van lehetőség összességében nézegetni az adatokat, vagy konkrét országra lebontva, magyar nyelven.

A Google eljárásáról itt lehet bővebben tájékozódni magyar nyelven.

Blog témák

További olvasnivaló