Azt mondta a Google, hogy használható a kép?

Hiszel neki? Nagyszerű törekvés a szerzői jogok védelme érdekében a Google részéről az a beállítási lehetőség, amely kiszűrheti nekünk a szabadon felhasználható képeket. Az a benyomásunk, hogy a beállítás használatával jobbak az esélyeink arra, hogy elkerüljünk egy kellemetlen felszólítást vagy egy jogdíjfizetési kötelezettségről szóló csekket, de nem használhatjuk vakon az így talált képeket sem.
Facebook
LinkedIn
Email
Illusztráció: képernyőfotó a keresési beállításokról

Hogyan tudod beállítani a szűrőt?

Keresőszó beírását követően Képek feliratra / ikonra kell kattintani, megjelennek a találatok.

Ezt követően: Eszközök / Felhasználási jogok, majd a számunkra kedvező beállítás kiválasztása.

Lehetőségek (szó szerinti másolás, a helyesírás bennünket is zavar):

  • Nincs licence szerinti szűrés – mindent megmutat a kereső, a szerzői jogi oltalom alatt álló képeket is.
  • Módosításokkal újrafelhasználható
  • Újrahasználható
  • Nem kereskedelmi célra módosítással újrahasználható
  • Nem kereskedelmi célra újrahasználható

Figyelem! A Google egy keresőoldal, semmilyen garanciát nem vállal arra, hogy a találati listában szereplő képek valóban jogtiszták.

Alapvetően képgyűjtő oldalak képeit jeleníti meg a találati lista, de kerül közéjük Wikipédiáról származó kép is. Aki járt már a Wikipédia oldalán, pontosan tudja, hogy az oda feltöltött egyes képek (nem mindegyik!) Creative Commons 3.0. licence alá tartoznak, pontosabban: CC-BY-SA-3.0.[1] a megjelölésük. A további felhasználás feltétele a licenc alá tartozó képeknél, hogy megnevezzük a szerzőt, jelezzük a képen végzett módosításokat és ugyanazon licencfeltételek szerint adhatjuk tovább a képet.

Mi következik ebből?

Hiába adja ki a Google találati listája „újrahasználható” képként a képet, nem lehetünk benne teljesen biztosak, hogy azt valóban további lépések nélkül automatikusan és szabadon felhasználhatjuk. Alaposan át kell nézni az oldal felhasználási feltételeit, amelyre a találati lista elvezet bennünket.

Erre a Google maga is felhívja a figyelmünket: „Mielőtt felhasználná a tartalmat, ellenőrizze, hogy a feltüntetett licenc jogszerű-e, és ellenőrizze a licencben található pontos újrafelhasználási feltételeket. A licenc kötelezővé teheti például a kép készítőjének feltüntetését a kép felhasználásakor. A Google nem tudja megállapítani, hogy a licencet jogosan használják-e, így nem tudjuk, hogy a licenc használata jogos-e.”[2]

Blog témák

További olvasnivaló