Azt mondta a Google, hogy használható a kép?

Hiszel neki? Nagyszerű törekvés a szerzői jogok védelme érdekében a Google részéről az a beállítási lehetőség, amely kiszűrheti nekünk a szabadon felhasználható képeket. Az a benyomásunk, hogy a beállítás használatával jobbak az esélyeink arra, hogy elkerüljünk egy kellemetlen felszólítást vagy egy jogdíjfizetési kötelezettségről szóló csekket, de nem használhatjuk vakon az így talált képeket sem.
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Illusztráció: képernyőfotó a keresési beállításokról

Hogyan tudod beállítani a szűrőt?

Keresőszó beírását követően Képek feliratra / ikonra kell kattintani, megjelennek a találatok.

Ezt követően: Eszközök / Felhasználási jogok, majd a számunkra kedvező beállítás kiválasztása.

Lehetőségek (szó szerinti másolás, a helyesírás bennünket is zavar):

  • Nincs licence szerinti szűrés – mindent megmutat a kereső, a szerzői jogi oltalom alatt álló képeket is.
  • Módosításokkal újrafelhasználható
  • Újrahasználható
  • Nem kereskedelmi célra módosítással újrahasználható
  • Nem kereskedelmi célra újrahasználható

Figyelem! A Google egy keresőoldal, semmilyen garanciát nem vállal arra, hogy a találati listában szereplő képek valóban jogtiszták.

Alapvetően képgyűjtő oldalak képeit jeleníti meg a találati lista, de kerül közéjük Wikipédiáról származó kép is. Aki járt már a Wikipédia oldalán, pontosan tudja, hogy az oda feltöltött egyes képek (nem mindegyik!) Creative Commons 3.0. licence alá tartoznak, pontosabban: CC-BY-SA-3.0.[1] a megjelölésük. A további felhasználás feltétele a licenc alá tartozó képeknél, hogy megnevezzük a szerzőt, jelezzük a képen végzett módosításokat és ugyanazon licencfeltételek szerint adhatjuk tovább a képet.

Mi következik ebből?

Hiába adja ki a Google találati listája „újrahasználható” képként a képet, nem lehetünk benne teljesen biztosak, hogy azt valóban további lépések nélkül automatikusan és szabadon felhasználhatjuk. Alaposan át kell nézni az oldal felhasználási feltételeit, amelyre a találati lista elvezet bennünket.

Erre a Google maga is felhívja a figyelmünket: „Mielőtt felhasználná a tartalmat, ellenőrizze, hogy a feltüntetett licenc jogszerű-e, és ellenőrizze a licencben található pontos újrafelhasználási feltételeket. A licenc kötelezővé teheti például a kép készítőjének feltüntetését a kép felhasználásakor. A Google nem tudja megállapítani, hogy a licencet jogosan használják-e, így nem tudjuk, hogy a licenc használata jogos-e.”[2]

Blog témák

További olvasnivaló