Butaság, ne osszátok meg!

Szólaljon meg a vészcsengő, ha magyartalanul megfogalmazott, helyesírási hibáktól hemzsegő, jognyilatkozatnak álcázott szöveg megosztására hívnak fel benneteket az ismerőseitek! A megosztásnak egyetlen eredménye lesz, mégpedig az, hogy néhányan furcsán tekintenek majd rátok, mert butaságokat tartalmaz a szöveg. Bizonyosan nem ez volt a célotok.
Facebook
LinkedIn
Email
Illusztráció: Holger Schué / Pixabay

Nem újdonság, nem is értjük, miért kerül ismét, naponta többször megosztásra az ismerőseink körében a következő szöveg. A legjobb félrevezetések közel állnak az igazsághoz, ezért néhányan bedőlnek az ismerős szófordulatoknak, mint a „szabad akarat” vagy a „hallgatás beleegyezés”.

Változtatás nélkül közöljük az alábbi szöveget, az eredeti szerző ismeretlen:

„Ne felejtsd el: holnap elindul az új Facebook-szabály, amelyen felhasználhatja fényképeidet. A határidő – ma! Ezt fel lehet használni veled szembeni bírósági eljárásban. Minden, amit valaha írtál, ma nyilvános lesz, beleértve a törölt üzeneteket is. Csak egy egyszerű másolás és beillesztés, biztonságos.

Nem adom a Facebooknak vagy a Facebook tagjainak engedélyét képek, információk, üzenetek vagy hozzászólásaim felhasználására a múltban és a jövőben sem. Ezzel a nyilatkozattal értesítem a Facebook-ot, hogy szigorúan tilos másolni, megosztani vagy bármilyen más intézkedést hozni velem szemben a profil és / vagy annak tartalma alapján. A profil tartalma privát és bizalmas információ. A magánélet megsértését törvény büntetheti.

A Facebook minden tagjának célszerű elküldenie ezt a feljegyzést.

Ha tetszik, másolhatja és beillesztheti ezt a verziót. Ha legalább egyszer nem tesz közzé nyilatkozatot, akkor a képek és a profil állapotfrissítéseiben szereplő információk hallgatólagosan engedélyezettek.
NE ossza meg. Másolás és beillesztés.

Az új algoritmus ugyanazt a néhány embert választja – mintegy 25 -, akik olvasni fogják az Ön üzenetét.

Ezért: Tartsa az ujját ezen a poszton, és az „másolat” megjelenik. (Ez telefonokra vonatkozik, egyéb gépeken másképp lehet kijelölni a másolást. Kijelöl, aztán ctrC -ctrV ) Kattintson a „másolás” gombra. Ezután lépjen az oldalára, indítson el új üzenetet, és írja be az ujjat az üres mezőbe. Megjelenik a „Beillesztés” elem, kattintson a Beillesztés gombra.

Ezt tanacsolják a Facebookozók, hát így tettem. Feltűnt nekem, hogy a Facebook új szabályokat dolgozott ki. Miután egyáltalán nem bízom az ún. becsületben, s tudom hogy lenne (ill. van ha élsz vele) adatvédelem meg szabad akarat, ezért ezt itt én is kiteszem, ha kell ha nem.

A szabad akarat akkor működik, ha határozottan kijelented hogy mit engedsz és mit nem. A hallgatás beleegyezés – sok mindenbe amiről nem is tudunk.
Hát én élek a szabad akaratommal és kijelentem: NEM ENGEDEM.”

 

A szöveg célját nem ismerjük, elképzelésünk sincs arról, mire gondolhatott, aki elsőként kitette, megfogalmazta. Csak találgatni tudunk. Valamilyen védelmet remélnek a megosztók a közösségi oldallal szemben. A magánszférájuk egyes részleteit nem szeretnék még szélesebb körben feltárni.

Ha féltjük a magánéletünket, ha félünk attól, hogy hirtelen nyilvánossá válik mindaz, amit nem szeretnénk, elsősorban az a megoldás, hogy kevesebb információt osztunk meg magunkról.

A Facebookról röviden már írtunk ebben a bejegyzésben.  Arra a tévhitre tértünk ki, amely a Facebook-felhasználók között tartósan kering, amely szerint minden fotónk felhasználási jogát, vagy ahogy a legtöbben mondják, tulajdonjogát átadjuk a Facebooknak és valamennyi felhasználójának. Majd mindenki azt tesz a képekkel, amit csak szeretne. Tisztáztuk, hogy ebből mi igaz.

Azt is tisztáztuk, hogy a regisztrációval valóban adunk felhatalmazást magának a Facebooknak, hogy bizonyos jogokat gyakoroljon a fényképek felett, amelyeket feltöltünk. A regisztrációkor ugyanis elfogadjuk a közösségi oldal felhasználási feltételeit, ezek világosan leírják, mit tehet meg a Facebook a képeinkkel.

A felhasználási feltételek elfogadásával közöttünk és a Facebook között létrejön egy szerződés. A szerződés nem tartalmaz olyan kikötéseket, amelyet a fenti körlevél sugalmaz, így például:

 • Nem igaz, hogy holnap életbe lép egy új szabály. Melyik holnap? Több napja, sőt több éve kering a körlevél. A felhasználási feltételek nyilvánosak, minden nap minden órájában ellenőrizhetők itt. (A 3. pont a lényeges a fényképfelhasználás szempontjából).
 • Nem igaz, hogy van lehetőségünk ezzel a poszttal üzenni az óriásnak. A felhasználási feltételek minden felhasználóra ugyanazzal a tartalommal vonatkoznak. A regisztrációval elfogadtuk ezeket (megkötöttük a szerződést a felület használatára vonatkozóan), egyedi kívánságokkal nem tudjuk tarkítani a szabályokat.
 • Nem igaz, hogy ezzel a poszttal megvédjük a magánszféránkat.

Ha már regisztráltunk a Facebookra, rengeteg egyéni beállítási lehetőségünk van a magánszféránk és a fényképeink védelmére, így például:

 

Arcfelismerés letiltása

Ha azt szeretnéd, hogy a Facebook ne ismerjen fel a feltöltött fényképeken és videókban, szabályozni tudod az egyéni beállításokkal. Útvonal (számítógépen):

 • a kezdőlapon a vízszintes kék menüsorban, a kérdőjel mellett kattints a pici, fordított háromszögre,
 • megjelenik egy függőleges menüsor, itt válaszd ki az utolsó előtti „Beállítások” menüt,
 • a bal oldali listából az Arcfelismerés pontra kell kattintanod,
 • ha a „nem” utasítás van beállítva, nincs teendőd, nálad nem engedélyezett az arcfelismerés,
 • ha az „igen” utasítás van beállítva, a „Módosítás” gomb megnyomásával tudod letiltani a funkciót.

Más fotóin a megjelölések letiltása

Ha azt szeretnéd, hogy a Facebookra más által feltöltött fotókon ne kerülj megjelölésre, szabályozni tudod az egyéni beállításaiddal. Útvonal (számítógépen, pont úgy kezdődik, mint az arcfelismerés letiltása):

 • a kezdőlapon a vízszintes kék menüsorban, a kérdőjel mellett kattints a pici, fordított háromszögre,
 • megjelenik egy függőleges menüsor, itt válaszd ki az utolsó előtti „Beállítások” menüt,
 • a bal oldali listából az Idővonal és megjelölés pontra kell kattintanod,
 • ki kell választani a nekünk tetsző beállításokat, például kézben tarthatjuk az idővonalunkat azzal, hogy csak mi látjuk az idővonalunkon a képet, amin megjelöltek, vagy ellenőrizhetjük a bejegyzéseket, amelyekben megjelöltek, mielőtt megjelennek a Facebookon.

Fotóink láthatósági beállításainak módosítása

Ha nem szeretnéd, hogy mindenki láthassa a közösségi oldalra feltöltött fotóidat, minden fotón be tudod állítani a láthatóságra vonatkozó kívánságaidat. Útvonal (számítógépen):

 • kattints a profilodra,
 • majd válaszd ki a Fényképek menüpontot a vízszintes menüsorban,
 • több mappát is találsz (pl. Profilképek, Borítóképek, Fényképek rólad, ez utóbbi akkor tartalmaz fényképeket rólad, ha a megjelöléseket engedélyezted, lásd előző pontban),
 • nyiss meg egy képet, akkor tudsz a láthatósági beállításokon változtatni, ha egyszerre csak egy képet látsz a kijelzőn,
 • a kép mellett mindig szerepel egy dátum, ami azt jelzi, mikor töltötted fel a képet, ide rejtették el azt az apró ikont, ami a láthatósági beállításaidat jelzi (ha például egy földgömböt látsz, nyilvános a fotó, azaz mindenki láthatja, aki megtekinti a profilodat),
 • kattints erre az apró ikonra és válaszd ki a neked tetsző beállítást, hat különböző választási lehetőséged van: nyilvános / ismerősök / ismerősök, kivéve akiket kizárunk / konkrét ismerősök, ha csak néhány embernek szeretnénk megmutatni / csak mi / egyéni.

Ne lepjen meg, hogy a borítóképed nyilvánosságát nem tudod szabályozni, kizárólag a korábbi borítóképeknél van erre lehetőséged.

Összefoglalva, azzal védjük leginkább a magánszféránkat, a rólunk szóló fényképeket is beleértve, ha pontosan ismerjük a felhasználási feltételeket, és élünk az egyedi beállítási lehetőségekkel.

Telefonon a beállítások útvonala eltér, a kulcsszavak azonban, amelyeket keresned kell, változatlanok.

UPDATE: 2020. július 28-án újabb változata bukkant fel a szövegnek, ezúttal a Covid-19-re hivatkozva. 

A fent leírtak ugyanúgy érvényesek.

Változtatás nélkül a legújabb szöveg:

„A Covid 19 körüli zűrzavarban
Ne feledjétek, hogy holnap kezdődik az új Facebook szabály, amely szerint a fényképeitek felhasználhatják. Ne feledd, hogy ma van a határidő!!! Használható perekben ellened. Minden, amit valaha posztoltál, mától nyilvánossá válik – még a törölt üzenetek is. Semmibe sem kerül egy egyszerű másolat és bejegyzés, jobb félni, mint megijedni.
NEM ENGEDEM A Facebooknak vagy a Facebookhoz kapcsolódó entitásoknak, hogy a múltból és a jövőből származó fényképeimet, információimat, üzeneteimet vagy bejegyzéseimet használja Ezzel a kijelentéssel értesítem a Facebookat arról, hogy szigorúan tilos bármilyen más ellenem ezen a számlán és / vagy tartalma alapján nyilvánosságra hozni, lemásolni, terjeszteni vagy bármilyen más intézkedést megtenni. A profil tartalma privát és bizalmas információ. A magánéletem megsértése törvényesen büntethető.
MEGJEGYZÉS: ” A Facebook ” mostantól egy nyilvános egység. Minden tag tegyen közzé egy ilyen üzenetet.
Ha szeretnéd, lemásolhatod és beillesztheted ezt a verziót. Ha nem teszed közzé legalább egyszer a nyilatkozatot, csendben engedélyezed a fényképeid használatát, valamint a profilod állapotfrissítéseiben szereplő információkat. Nem ” megosztás ” hanem ” másolás+ illesztés „!
Az új algoritmusuk ugyanazt a néhány embert választja ki – körülbelül 25-et – akik elolvassák a bejegyzéseidet.
Következésképpen:
Tartsd lent az ujjad bárhol a bejegyzésben, és a ” másolat ” fel fog bukkanni. Kattints a ” másolatra „. Aztán menj az oldaladra, kezdj egy új bejegyzést, és tedd az ujjad bárhová az üres mezőn. A paszta fel fog bukkanni és rákattint.
Ez megkerüli a rendszert.
NEM engedem, hogy a Facebooknak bármit is közzé tegyen, amit feltettem a weboldalukra. FÉNYKÉPEK, JELENLEGI VAGY MÚLT, BEJEGYZÉSEK, TELEFONSZÁMOK VAGY EMAILEK… Abszolút semmi sem használható semmilyen formában az írásbeli engedélyem és a szóbeli tartalom nélkül.”

Blog témák

További olvasnivaló