Továbbra is mellőzött az adatvédelem a fotósok képzésében?

Újabb részleteket ismerhetünk meg az átalakuló szakképzési rendszerről. Közzétették az iskolarendszeren belüli oktatás keretében elérhető Fotográfus szakma „Képzési és kimeneti követelményeit”.  A fotográfus képzés hamarosan kizárólag iskolarendszeren belül lesz elérhető, az idei évben, december 31-ig még indíthatók a régi rendszer szerinti képzések.
Facebook
LinkedIn
Email
Illusztráció: RM / Merosus

A dokumentum itt érhető el.

A szakképzési rendszer fotósokat is érintő átalakulásáról itt írtunk.

Rövid emlékeztető: az Országos Képzési Jegyzéket (OKJ-t) felváltotta a Szakmajegyzék.

2020. december 31-ig még ezeket a kifutó képzéseket (is) lehet választani, ha valaki úgy dönt, hogy a fényképészeti tevékenységhez előírt szakmai képesítést megszerzi:

  • Fotográfus és fotótermék-kereskedő (OKJ szám: 5481001)
  • Művészeti és médiafotográfus (OKJ szám: 5421110)

A Szakmajegyzék  szerinti képzés elnevezése Fotográfus, amelyen belül két szakirány választható:

  • kreatív fotográfus,
  • művészeti fotográfus.

Új információ, hogy 2020. május 18-án aláírásra került egy dokumentum, amelyre már nagyon vártunk. A 20 oldalas tájékoztató anyag az alapokat fekteti le, erre épül majd a programtanterv, és előbb vagy utóbb a vizsgatételek is közzétételre kerülnek.

Amit most megtudhatunk: a kreatív fotográfus tisztában van a szerzői és személyiségi jogokkal, azt munkája során betartja. A művészeti fotográfus leírásában ugyanez a mondat nem található meg. Ez minden bizonnyal apró figyelmetlenség, mert a „Szakmairányok közös szakmai követelményei” már mindkét szakmairányon belül jelölik a jogi ismereteket.

A végzést követően ellátható tevékenységek megkövetelik, hogy naprakész jogi tudással rendelkezzen minden fotós a szakmáját érintő kérdésekben, így mindkét szakirányon belül elvárható, hogy ugyanazon jogi ismeretek birtokában legyenek a leendő fotográfusok. Indokolja ezt az is, hogy azonos területen vállalhatnak megbízásokat a képzést sikeresen teljesítők, ezek a következők: alkalmazott fotográfus, fényképész és videofelvétel-készítő, fotográfus, fotóriporter, portréfényképész. FEOR szám alapján: 3713 Fényképész.

Melyek az elvárható jogi ismeretek? A tájékoztató anyag szerint: „A fotográfus a megrendelővel kötött szerződés szerint készít és használ fel álló- és mozgóképeket. Ismeri a szerzői jog, a felhasználói szerződés és a személyiségi jog törvényi előírásait. Elkötelezett a törvényi előírások betartására. Döntéseit a szakterület etikai, a szakma alapvető jogi szabályainak figyelembevételével hozza meg és felelősséget vállal azokért.”

Az OKJ-képzés keretein belül még érintőlegesen sem találkozhattunk a követelmények között az adatvédelmi tudnivalókkal. Az adatvédelmi jog folyamatosan akcióban van, a szabályok ismerete nélkülözhetetlen a napi munkafolyamatokban, akkor is, ha csak hobbiból fotózunk természetes személyeket. Még vállalkozást sem kell üzemeltetnünk, elég a Facebookra vagy az Instagramra kitennünk a portréfotókat, máris belép az életünkbe az adatvédelem.

Okkal reménykedtünk tehát benne, hogy az új szakirányok kiemelt figyelmet fordítanak erre a területre is. Korai még következtetést levonni az új képzésekre, tekintettel arra, hogy el sem indultak, de jelenleg úgy tűnik, ismét hiányolnunk kell a képzések tudásanyagából.

A frissen közzétett tájékoztató anyagból az is kiderül, hogy nagyon helyesen a vállalkozási ismeretek átadására is törekszik a képzés. Könnyen lehet, hogy később ide integrálják az adatvédelmi ismereteket is, mert azok minden vállalkozást érintenek, bár jellemzően arról kell szólnia ennek a tartárgynak, hogy melyik vállalkozási formát válasszuk, milyen feltételekkel lehetünk vállalkozók stb.

Elérhető már egy rövid tájékoztató füzet is, amelynek 83. oldalán olvashatunk a fotográfus szakmáról.

A felnőttképzések

Továbbra is kulcsfontosságú kérdés, hogy mit tegyen az a felnőtt, aki szabályos keretek között szeretne fényképészeti tevékenységet folytatni, de nem kíván öt évet tölteni az iskolapadban?

Jó megoldás még az idei évben jelentkezni a régi képzési rendszerben elérhető, kifutó képzések valamelyikére.

Az Innovatív Képzéstámogató Központ honlapján a gyakori kérdések között a felnőttekről is szót ejtenek. Ennek megfelelően a felnőtteknek nem kell majd visszaülniük az iskolapadba, esti képzés formájában, csökkentett időtartamban megszerezhetik az áhított szakképesítést. A képzési idő akár a negyedére is csökkenhet, ugyanis figyelembe veszik a hasonló munkakörben megszerzett szakmai tudást. Lehetőség lesz e-learninges elméleti oktatásra is.

A részletek még nem ismertek.

Blog témák

További olvasnivaló