Hírek

Hírek

Lépésről lépésre

Lépésről lépésre


Gyorslista a felkészülés menetéről mikro-, kis- és középvállalkozásoknak.

Eldöntendő kérdés:

Kell alkalmaznom adatvédelmi tisztviselőt? Kapcsolódó bejegyzésünk itt található.

Három válasz lehetséges:

1. jogszabály kötelez rá, nincs választásod;

2. nem kötelez rá jogszabály, mégis így döntesz;

3. nem kötelez rá jogszabály, nem is alkalmazol.

Ha az 1. vagy 2. pont a te válaszod, nem is kell tovább olvasnod. Nevezz ki valakit a kollégáid közül, aki megfelel a feltételeknek, vagy vegyél fel egyet. Lehetőséged van szolgáltatási szerződést kötni külső szolgáltatóval is. Az adatvédelmi tisztviselő tanácsaival segíti a további feladatok megoldását.

Ezek a feladatok várnak rád, a jelenleg ismert szabályok alapján:

1.   Ha nem alkalmazol adatvédelmi tisztviselőt, előfordulhat, hogy ezt dokumentálnod kell. Kapcsolódó bejegyzésünket itt találod.

2.      Kollégáidat tájékoztasd a legfontosabb adatvédelmi elvekről, feladatokról. Szakmaspecifikus oktatással segítünk, itt kérj ajánlatot. Az oktatás során átbeszéljük a további teendőket, a vállalkozásod sajátosságai szerint.

3.      Azonosítsd be a személyes adatokat, amelyeket kezelsz! Ez lesz az adattérkép. Minden további feladatot megalapoz. Ha ezt precízen vezeted, könnyedén ki tudod alakítani a tájékoztatóidat, szabályzataidat, nyilvántartásaidat. Kapcsolódó anyagunkat itt találod.

4.      Nézd át az adattérképedet és elemezz! Biztos, hogy minden kezelt adat szükséges a működésedhez? Semmisítsd meg a felesleges adatokat! Selejtezz, apríts, törölj és készíts hatásvizsgálatot, ha szükséges!

5.      Készítsd el vagy vizsgáld felül az előzetes tájékoztatóidat! Kapcsolódó anyagunk itt. Különösen figyelj rá, hogy rendelkezésedre állnak-e az eszközök, amelyekkel az érintettek joggyakorlását biztosítani tudod.

6.      Nézd át a honlapodat, megfelel-e a követelményeknek! Praktikus tanácsokkal segítünk, olvasd el a tájékoztatónkat!

7.      Vizsgáld felül az előzetes hozzájárulásokat! A legfontosabb tudnivalókat itt gyűjtöttük össze.

8.      Ellenőrizd a biztonsági rendszereket, amelyeket az adatok védelme érdekében kiépítettél! Informatikusoddal egyeztess!

9.      A marketing eszközeidet is elemezd! 

10.   Készítsd el vagy vizsgáld felül a belső szabályzataidat!

11.   Készítsd el vagy vizsgáld felül az adatfeldolgozói szerződéseidet!

12.   Ellenőrizd, milyen nyilvántartásokat kell vezetned, alakítsd ki, ami hiányzik! Kapcsolódó anyagunk itt található.

13.   Adatvédelmi incidens bejelentésére dolgozd ki a rendszert. Az adatvédelmi incidensről itt olvashatsz.

 

A bejegyzéshez illusztrációként haszbált kép forrása: Merofotó